Älä jää yksin

 

Mistä apua päihteettömyyteen

Tässä listassa on luetteloitu erilaisia päihteettömyyttä tukevia paikkoja, jotka ovat tarkoitettu kaikille päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville.

Eri toimijoiden ylläpitämien paikoista on lyhyt kuvaus, osoite, puhelinnumero ja aukioloajat ja facebook sivut.

Aukioloajoissa saattaa tapahtua muutoksia.

Älä jää yksin, näistä paikoista saat vertaisten ja ammattilaisten tukea. Kaikilla paikoilla on paljon toiminnallista tekemistä.

Listassa on myös tietoja ryhmistä ja hyödyllisiä internet osoitteita tukea tarvitseville.

Listan on koonnut Kokemusasiantuntija Rale Lind ja Teemu Lackséwitz             

Yhteistyössä Wertsi- vertaiset päihdetyössä ry:n kanssa.

Listaa saa vapaasti kopioida ja jakaa.

 

VILLA STURE

Avoinna ma, ti, to, pe 9-15, ke 9-13 Sturenkatu 12, 3 krs 00510 Helsinki P.040-3343 212 www.facebook.com/villa-sture

Villa Sture on arjen päihteetön kohtaamis- ja harrastuspaikka. Tuemme päihdeongelmista kuntoutuvien elämää tarjoamalla turvalliset puitteet, kannustavan yhteisön ja mielekästä tekemistä. Ohjelmassa on mm. keskusteluryhmiä, korva-akupunktiota, ruoanlaittoa, liikuntaa ja pelejä sekä retkiä kävijöiden toivomiin kohteisiin. Rentouttava Fysioakustinen tuoli käytössä päivittäin. Kaikki toiminta on päihteetöntä. Villa Sturea ylläpitää Helsingin kaupungin Terveys- ja päihdepalvelut. Ilmoittautumiset retkille ja ryhmiin paikan päällä. Myös korvaushoidossa oleville.

 

HELSINGIN A-KILTA

Avoinna arkisin 9-16, su 11-16 Ala-malmintori 1 B 2.krs 00700 Helsinki P. 050-4090344

www.facebook.com/helsingina-kilta

Tervetuloa juomaan kupponen kahvia ja viettämään päihteetöntä aikaa mukavassa seurassa! Helsingin A-kilta ry pitää Malmin yhteisötilaa mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä heidän läheisille sekä yhteistyöstä kiinnostuneille. Erityisten naisten illat kevät- ja syyskaudella maanataisin klo 16.30. Yhteisötilassa on tietokone, telkkari, Hesari ja biljardipöytä. Retkiä, keskusteluryhmiä, kokkailua, liikuntaa, seurapelejä, askartelua ja kasvimaapuuhaa. Aamupuuro arkisin eurolla, keittoa usein sunnuntaisin 1,50 eurolla. Tiloissa kokoontuu myös AA. Tsekkaa tapahtumakalenteri nettisivuiltamme ja soita jos et löydä perille. Mietityttääkö oma tai läheisen päihteiden käyttö? Maunulan terveysasemalla voit myös keskustella luottamuksellisesti Helsingin A-killan kokemusasiantuntijan kanssa p. 050 441 2164 ke-pe klo 8-16.00 myös korvaushoitolaisille.

STOP HUUMEILLE RY

Avoinna ma-to 9-15 ja pe 9.00-21.00 Pakkamestarinkatu 2, 00520 Helsinki P.044-5105551

www.facebook.com/stophuumeille.ry  www.stophuumeille.fi

Päihteetöntä tekemistä ja vertaistuellista seuraa arkisin täysi-ikäisille tarkoitetulla olohuoneella Itä-Pasilassa. Kahvia, lounas, päivän hesari, bilis, flipperi, mahdollisuus pyykinpesuun, kisastudioita, aamuvetreys, karaokea yms. Retkiä, tapahtumia ja toimintapäiviä. Punttisali kolmesti viikossa. Bänditreenit Kumppanuustalo Hannassa joka viikko. Sählyvuoro Liikuntamyllyssä kerran viikossa. Apua virastoasioiden hoitamiseen, paikalla koulutetut fattaluudat eli vertaispalveluohjaajat. Lisäksi eri virastojen neuvontapäivystyksiä, mm. sossu, Kela, TE, velkaneuvonta, asumispalvelut. Ykköstason Fattaluuta-koulutus ”duunaa pakka kondikseen” kerran viikossa, aiheina kaikkea omaan elämänhallintaa ja omien (virasto)asioiden hoitoon liittyvää. Jatkotason Fattaluuta-koulutus kaksi kertaa viikossa, kouluttaudu vertaispalveluohjaajaksi ja auta muita. Radalta Himaan-keskusteluryhmä kerran viikossa. Kaikkeen voit osallistua, kunhan olet täysi-ikäinen, päihteetön ja lääkkeetön. Kaikki toiminta on maksutonta. Ei korvaushoidossa oleville.

RAITTILA

Avoinna ti-pe 16-21 la 12-18 Linnanrakentajantie 6-8 P.050-52 0919 tai 050-3522249

www.facebook.com/raittila

Päihteetön monitoimitila Itä-Helsingissä. Raittila tarjoaa vertaisuutta päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Toimintaan ovat tervetulleet kaikki, jotka kaipaavat aktiivista toimintaa ja yhdessäoloa, iltaisin ja viikonloppuisin. Wertsi ry:n vertaiskeskustelua, diakoniatyön ja päihdepolin päivystystä, yhteistä urheilua ja hyvää oloa yms. Vertaiskeskustelua voi käydä kahvikupin äärellä, asioida tietokoneella ja pelata biljardia tai lautapelejä. Kriminaalihuollon tukisäätiö koordinoi toimintaa. Ajankohtaiset toiminnat ja tapahtumat löytyvät facebookista. Myös kuntouttavassa korvaushoidossa oleville.

 

VANTAAN A-KILTA

Avoinna ma-pe 08-16.00 ja 16-18.00 vapaaehtoisten pitämänä tiedustelut. p. 045-1616838

Tikkurila: Jokiniemenkatu 9. 01370 Vantaa

Myyrmäki: Löydöstie 4 D ti-to 10-14.00 0160 Vantaa p. 050-5151646

www.facebook.com/Vantaan A-kilta

Tervetuloa viihtymään monipuolisessa Villa Grönbergissä. Aseman vieressä olevassa punaisessa tiilitalosta löytyy tietokoneita tulostimin, musiikkihuone soittimin, puuverstas, kuntoilulaitteita, sekä biljardipöytä. Vertaistuen lisäksi järjestämme erilaisia keskusteluryhmiä. Aamuisin puuro  50 centtiä ja ruokailu klo 11.00 3 euroa ja aina kahvia 50 centtiä tai kokopäivän kahvit 1 euroa.

 

 

ELOKOLO

Avoinna 09-15.00 joka päivä Toinen linja 31, 00500 Helsinki P.050-4140675

Avoinna 09-13.00 Ma-Pe Kontulankaari 11 (kerhohuone)P.0503101305www.facebook.com/pg/helsinginelokolo/about/?ref=page_internal

Päihteetön kohtaamispaikka, ilmainen puuro, tietokone ja televisio. Elokolo on tarkoitettu kaiken kansan olohuoneeksi, voit lukea päivän lehtiä, nauttia edullisia virvokkeita seurustella, katsella televisiota kirjoittaa tietokoneella surffailla internetissä tai olla muuten vain. Meiltä löydät ilmaisen ”tuo ja vie” -kirjaston ja tukea hyvinvointiin ja päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa. Järjestämme myös erilaisia teematilaisuuksia, tapahtumia ja retkiä. Alkoholin käytön itsehallinnasta kiinnostuneille järjestetään Cafe Taitolaji iltoja. Lisäksi Elokolossa kokoontuvat erilaiset ryhmät ja yhdistykset. Kaikki ovat tervetulleita Elokoloon elämäntilanteestaan riippumatta. Vertaistukea päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, myös korvaushoidossa oleville.                                        

HARJULA

Avoinna arkisin 10-16 Harjukatu 7, sisäpiha, Suojatie ry, 00500 Helsinki P.040-8441707

www.facebook.com/SuojatieRyHarjula/

Harjulaan voi tulla juttelemaan, kahvittelemaan tai vain olemaan. Yhteisessä käytössä on tietokone, lehtiä ja hierontatuoli. Tarjolla on myös harrastustoimintaa. Keskiviikkoisin on soppapäivä. Järjestämme myös erilaisia teemailtoja esim. naisten iltoja ja teatteriretkiä. Viikoittain musiikki, peli ja yhteinen kahvipäivä. Edellytämme kävijöiltä vähintään viikon raittiutta, joka tarkoittaa lisäksi sitä, että on vieroittautunut riippuvuutta aiheuttavista lääkkeistä ja korvaushoidonlääkityksistä. Yhteistyössä, saman katon alla, toimii Helsingin kaupungin päihdehuollon jälkikuntoutusyksikkö. korvaushoidosta irtautuville.

 

KUMPPANUUSTALO HANNA

 

Avoinna ma-to 10-15, pe 10-14 Sturenkatu 12, 00510 Helsinki P.050-5277694   www.facebook.com/kumppanuustalohanna1 ja www.alppila.net

Kumppanuustalo Hanna on kaikille avoin asukastila, jossa toiminta on maksutonta ja päihteetöntä. Voit osallistua esimerkiksi erilaisiin liikunta-, taide- tai käsityöryhmiin sekä puutarhanhoitoon Lapinlahdessa sijaitsevalla viljelypalstalla. Lisäksi järjestetään monen-laisia tapahtumia. Mahdollisuus tietokoneen käyttöön ja it-tukeen, lehtien lukemiseen ja vapaaseen yhdessäoloon. Pieni buffetti, josta löytyy edullisesti suolaista ja makeaa syötävää sekä torstaisin lämmin ateria 3 € hintaan. Kumppanuustalo Hannan toiminnan keskiössä on työllistäminen. Työllistämistoimintaan osallistuvien työtehtävät räätälöidään yksilöllisesti, tavoitteena on vahvistaa olemassa olevaa osaamista ja luoda edellytyksiä sijoittua avoimille työmarkkinoille tai vaihtoehtoisesti auttaa siirtymissä joko eläkkeelle tai sen selvitykseen. Myös korvaushoidossa oleville.

 

TUKIYHDISTYS KARVINEN

Avoinna ma-pe 9-15 Malmin raitti 19 00700 Helsinki Puh. 050-554 3115                            www.facebook.com/tukiyhdistyskarvinen

Tukiyhdistys Karvinen on vireä mielenterveysyhdistys, joka ylläpitää päihteetöntä matalankynnyksen kohtaamispaikkaa. Karvinen tarjoaa kävijöilleen vertaistukea, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Kohtaamispaikassa on mahdollisuus edulliseen ruokailuun ja monipuoliseen harrastekerho- ja vertaisryhmätoimintaan. Lisäksi yhdistys tarjoaa mahdollisuuden osallistua retkille, leireille, kulttuuri- ja virkistystapahtumiin sekä vertaisohjaaja- ja vapaaehtoistyöhön. Ei korvaushoidossa oleville.

 

TUKIYHDISTYS MAJAKKA RY.

Avoinna ma-pe 10-17, su 12-19 Teuvo Pakkalantie 1 A 00400 Helsinki P. 050-469 8222 tai 09-145028                       www.kolumbus.fi/majakka.ry

Tukiyhdistys Majakka ry on vertaistukeen perustuva mielenterveysyhdistys, jonka jäsentalo sijaitsee Pohjois-Haagassa. Jäsentalolla on tarjolla lämmin lounas arkisin klo 12-13.30.Yhdistyksellä on lukuisia kerhoja jokaiselle viikonpäivälle; oireidenhallintaryhmiä, virkistysryhmiä ja liikuntaa. Teemme myös joka kuukausi retkiä ja matkustamme Suomessa muutaman kerran vuodessa. Tule tutustumaan toimintaamme, ovemme ovat avoinna päihteettömille. Ei korvaushoidossa oleville.

 

MIELENTERVEYSYHDISTYS HELMI

Pasilan talo Pasilan puistotie 7 00240 Helsinki, Herttoniemen talo Mäenlaskijantie 4 00810 Helsinki

Avoinna arkisin klo 9-15, Pasilan talo auki myös viikonloppuisin 10-14, tilanteesta riippuen, seuraa ilmoittelua. Lisätietoja www.mielenterveyshelmi.fi ja FB sivut www.facebook.com/helmiry

Mielenterveys yhdistys Helmi tarjoaa toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista, päihteetöntä. Toiminnassa ei keskitytä kävijöiden sairauksiin tai hoitohistoriaan. Emme ole hoidollinen taho. Tärkeimpiä asiantuntijoita ovat toimintaan osallistuvat, joilla on kiinnostusta mielenterveys asioihin tai kokemusta niistä joko omakohtaisesti tai läheisten kautta. Helmi-taloilla on innostavaa päivittäistä toimintaa ja siellä kävijöiden tukena osaava työntekijä tiimi. Matalan kynnyksen Helmi-toimintaan voi tulla mukaan kuka tahansa. Diagnooseja ei kysytä. Jokainen kohdataan omana itsenään ja erilaisuus hyväksytään. Tämä on monelle vapauttava kokemus. Toimintaan osallistumisen kautta saadaan onnistumisen elämyksiä, merkityksellisyyden kokemuksia ja sosiaalisia kontakteja.

 

 

 

 

 

HELSINGIN KLUBITALOT

Avoinna ma-pe klo 8.00–16.00, Helsingin klubitalo Hämeentie 54, 00500 Helsinki P. 09-728 8550

Avoinna ma-pe klo 8.16.00, Itä-Helsingin klubitalo Jauhokuja 3 00920 Helsinki P. 040-188 0621

www.facebook.com/helsinginklubitalo/?fref=ts

www.helsinginklubitalo.org

 itahelsinginklubitalo.org

Soita ja sovi tapaaminen. Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry;llä on kaksi kansainvälistä klubitalo toimintaa toteuttavaa Klubitaloa Helsingissä. Klubitalo on mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostama tasavertainen ja päihteetön yhteisö. Klubitalon toiminta on jäsenille maksutonta. Sitä toteutetaan matalankynnyksen ja vertaistuen periaatteilla. Klubitalon jäseniä tuetaan opintoihin ja työhön, oppimaan uusia tietoja ja taitoja sekä kehittämään sosiaalisia suhteitaan. Myös korvaushoidossa oleville.

 

 

Kaikilla edellä mainituilla paikoilla on myös erilaisia vertaistukiryhmiä: ryhmiä naisille, miehille, tiettyihin aiheisiin perustuvia ryhmiä ja monenlaista muuta ryhmätoimintaa kuten joogaa, luovan kirjoittamisen ryhmiä ja teatteria. Tutustumiskäyntejä ja retkiä. Lähes kaikissa paikoissa on päihdetyön ammattilainen ja vertaisohjaaja, joiden kanssa voi käydä yksilökeskusteluja. Tutustumalla paikkoihin löydät varmasti itsellesi sopivan ryhmän ja paikan, jossa voit tavata uusia kavereita ja ystäviä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIlke-porukat.

Pilke-porukat ovat maksuttomia ryhmiä eläkeläisille. Pilke-porukasta saat tukea ja apua arkeen, sisältöä arkipäivään, kaveruutta ja tekemistä. Ryhmä alkaa ilmaisella aamupalalla ja kuulumiskierroksella. Muu toiminta suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa. Ohjelma voi olla vapaata keskustelua, tietovisa, levyraati, kädentaitoja tai retki.

lisätietoja ja ilmoittautuminen ohjaajille;

 

Herttoniemen metroaukio 09-310 45125                                                                             ti.  9.30-11.00

Kontulan palvelukeskus      09-310 73301                         Kontukuja 5                             ke. 9.00-11.00

Myllypuron palvelukeskus 09-310 44152                         Myllymatkantie 4                          to. 9.30-12.00

Vuosaaren palvelukeskus   09-310 73299                         Kahvikuja 3 A 2 krs                          ti. 9.00-11.00

Roihuvuoren palvelukeskus09-310 4512                           Punahilkantie 16                          to. 9.30-11.00

Kinaporin palvelukeskus     09-310 24527                         Kinaporinkatu 9                          pe .9.30-12.00

Kampin palvelukeskus         09-310 44529                         Salomoninkatu 21 B                       ma. 14.00-15.30

Koskelan palvelukeskus      09-310 50066                         Käpylän tie 11 N                          ke. 10.00-12.00

Kannelmäen palvelutalo     09-310 46910                         Urkupillintie 4 B                          ti. 9.30-11.30

Kotikallion palvelukeskus   09-310 49235                         Kyläkirkontie 6-10 E                        ke 9.30-12.30

P-Haagan palvelukeskus     09-310 69817                         Hopeatie 14                            to. 9.00-11.00

Riistavuoren palvelukeskus 09-310 54805                        Isonnevantie 28                          pe. 10.30-12.30

Kustaankartano                     09-310 54805                         Oltermannintie 32 E                        ti. 10.00-13.00

Syystien palvelukeskus       09-310 24972                         Takaniitynkuja 3                          ti. ja 9.30-11.00

 

Kokemusasiantuntija

Kaikille helsinkiläisille maksutonta keskusteluapua ja vertaistukea ihmiseltä, jolla on omakohtainen kokemus päihteiden aiheuttamista ongelmista ja niistä selviämisestä. Keskustelut ovat luottamuksellisia, käynneistäsi ei kirjata tietoja.

Kokemusasiantuntija Veikko on tavattavissa Maunulan terveysasemalla

ke, to ja pe klo 08.00-16.00 ajanvaraus 050-441 2164

Kokemusasiantuntija Johan on tavattavissa Kalasatamassa keskiviikkoisin ajan varaus 050-4112319

 

Kaikki suomen AA-kokoukset löydät internetistä www.aa.fi ja NA-kokoukset www.nasuomi.org

Auttavia puhelimia

AA-auttava puhelin              09-750 200                              09-21

NA- auttava puhelin             050-307 7597                         18-20

Irti huumeista                         0800 980 66                            ma-pe 09-15 ma-to 18-21

Kriisipuhelin                            010 195 202                            09-06 su 15-22 juhlapyhät 15-06

 

VERTAISTOIMINTAA VERKOSSA

AL-Anon (läheisille)                                        al-anon.fi

AAL (alkoholistien aikuiset lapset)             aal.fi

Ehkäisevä päihdetyö                                      ehyt.fi

Päihdelinkki                                                      paihdelinkki.fi

Vertaiset                                                            wertsi.fi

Päihdeasiamies                                                paihdeasiamies.fi

Suomen päihderiippuvaiset ry                    paihderiippuvaiset.fi           

Mielenterveys                                                  mielenterveystalo.fi

Irti huumeista                                                   irtihuumeista.fi

Finfami                                                               finfami.fi

Facebook-sivustoja

Raittius?

Päihderiippuvuuden hoito sydämen tielle!

Kaunis järvi

Raitis alue

Erilaisia ryhmiä on paljon muita, jotka tarjoavat tukea päihteettömyyteen.

 

 

 

 

 

 

HELSINGIN KAUPUNGIN PÄIHDE_ JA MIELENTERVEYS KLINIKAT

Alkoholivieroitushoidon tarpeen arviointi tapahtuu arkisin alueellisissa psykiatria- ja päihdekeskuksissa ja nuorisoasemalla. Tarvittaessa myös terveysasemilta voidaan tehdä lähete osastovieroitushoitoon. Arkisin kello 16.00 jälkeen ja viikonloppuisin myös Malmin ja Haartmanin päivystyksissä hoidossa oleva potilas voidaan tarvittaessa ohjata vieroitushoito-osastolle. Osasto hoitoon ohjataan lähetteellä ympärivuorokautisesti, ellei vieroitusoireita voida turvallisesti hoitaa avohoidossa polikliinisesti tai potilaan kotiin. Laakson vieroitushoito-osaston potilaskoordinaattorin puhelin vastaa 24 / vrk numerossa 09-310 42942

 

(Etelän) Kalasataman päihdepoliklinikka, Työpajankatu 14 A 00580 Helsinki

Vastaanotto ilman ajanvarausta arkisin 9-11.00. Ajanvaraukset ja neuvonta p: 09-3104 2947

 

(Idän) Vuosaaren päihdepoliklinikka, Kahvikuja 3 B 4.krs, 00980 Helsinki

Vastaanotto ilman ajanvarausta arkisin 9-10.30. Ajanvaraus ja neuvonta P. 09-3104 7910

 

(Lännen) Laakson päihdepoliklinikka, Lääkärinkatu 8 rak. 1B, 00250 Helsinki

Vastaanotto ilman ajanvarausta 9-14.00. Ajanvaraus ja neuvonta P. 09-3104 7910

 

(Pohjoinen) Malmin päihdepoliklinikka, Soidinkuja 6 A, 00700 Helsinki

Vastaanotto ilman ajanvarausta 9-10.30. Ajanvaraus ja neuvonta P. 09-3105 8360

 

Yllä mainituilla klinikoilla on myös Startti-ryhmä ja muita teemaryhmiä.

 

Nuorisoasema, Siltasaarenkatu 4 3.krs. 00530 Helsinki

Päivystys ma-ke 13.30-15.30 ja to-pe 8.30-10.30. Ajanvaraus ja neuvonta P. 040-688 3377

 

Haartmanin sairaalan päivystys, Haartmaninkatu 4 rak.12, 00290 Helsinki

päivystys arkisin virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin. P. 09-310 63231

 

Malmin sairaalan päivystys, Talvelantie 6, 00700 Helsinki

päivystys arkisin virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin P. 09-310 67204